Werkvelden

Onderzoek naar effectiviteit van maatregelen
Om de KRW-doelen te kunnen halen zijn alle waterbeheerders aan het investeren. De effectiviteit van maatregelen is in veel gevallen voldoende bekend. Voor meer specifieke maatregelen, afwijkende omstandigheden of juist zeer grootschalige investeringen kan de waterbeheerder behoefte hebben aan een nadere onderzoek. Dit kan zowel van te voren, tijdens als na voltooiing van de maatregel worden uitgevoerd.

Lees meer

Toetsen en beoordelen voor de Kader Richtlijn Water: maatlatten en normstelling
Binnen de KRW verloopt het toetsen van de fysisch/chemische en ecologische kwaliteitselementen volgens een goed omschreven protocol met de inzet van daarvoor ontwikkelde computerprogramma's (Aquokit, PNECpro en QBWat). Een goed gestandaardiseerde werkwijze, die door velen kan worden uitgevoerd.

Lees meer

Opzetten en optimaliseren van monitoringsplannen
Het monitoren van de waterkwaliteit en ecologie is een belangrijke, maar tevens kostbare, pijler van modern waterbeheer. Wat moeten we weten, wat willen we weten en wat hebben we ervoor over? Bij het opzetten, evalueren en optimaliseren van meetnetten en monitoringplannen spelen vaak dezelfde kernvragen:
-wat is de informatiebehoefte?
-wat is het hoofddoel en wat zijn eventuele nevendoelen?
-wie wil wat weten en waarom?
-hoe nauwkeurig moet de informatie zijn, hoe gaan we om met aanwezige variatie?
-op welke manier worden de resultaten gerapporteerd en wat is daarvoor nodig?
-wat zijn de beperkingen of wensen vanuit het huidige meetnet?

Lees meer

Data-analyses voor een beter begrip van het watersysteem
Monitoringsprojecten zorgen voor een continue aanvoer van gegevens om de dagelijkse gang van zaken te ondersteunen. Voor meer specifieke of incidentele vraagstellingen heeft zo'n opgebouwde dataset ook een meerwaarde. Soms zijn nieuwe vragen met een goede analyse van bestaande data al te beantwoorden. In andere gevallen kan zo'n analyse helpen om richting te geven aan aanvullend onderzoek.

Lees meer

Watersysteemanalyse
Een doelmatig waterbeheer start bij een goed begrip van het watersysteem. Hoe lopen de waterstromen? Is er voldoende water in de zomersituatie? Is de huidige situatie morfologisch in evenwicht? Hoe zit het met toxische stoffen en organische belasting? Waterbeweging, waterkwaliteit en ecologie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een goede waterkwaliteit is een voorwaarde voor het kunnen vóórkomen van de gewenste planten en dieren. Toch is de praktijk soms weerbarstig. Soorten blijken voor te komen op plaatsen waar ze niet verwacht worden of komen juist niet terug op plaatsen waar dat wél verwacht wordt. Bij Ecofide benadrukken wij deze integraliteit zoveel mogelijk.

Lees meer

Ecotoxicologisch onderzoek en analyses
Binnen het vakgebied van de ecotoxicologie wordt gekeken naar de effecten van verontreinigingen in samenhang met chemische en ecologische factoren. Waterbeheerders kunnen behoefte hebben aan een ad hoc MTR voor een stof die momenteel nog niet officieel is genormeerd, kunnen zich zorgen maken over een oude, historische verontreiniging of moeten besluiten over een aanvraag tot een lozingsvergunning. Ook in de huidige toestand beoordeling binnen de KRW is de ecotoxicologie het vakgebied dat de chemische toestand en ecologische toestand als twee beelden van hetzelfde watersysteem ziet en deze waar mogelijk aan elkaar relateert.

Lees meer

Integrale beleidsrapportages en -evaluaties
Helaas belanden diverse zorgvuldig verzamelde gegevens maar al te vaak in databestanden. Naast waardevol materiaal voor inhoudelijke vraagstukken (zie ook watersysteemanalyse en data-analyse) zijn ze ook een bron van informatie voor de beleidsmaker en de bestuurder: hebben onze inspanningen op het gebied van waterzuiveringen ook wat opgeleverd? Wat zijn de trends in waterkwaliteit en ecologie? Wat zijn de voornaamste aandachtspunten voor de toekomst?

Lees meer

Verontreinigde waterbodems en hun beoordeling conform de Waterwet
De Waterwet beschouwt de waterbodem als een integraal onderdeel van het watersysteem. Bescherming van de milieuhygiënische kwaliteit van de waterbodem, zoals dat onder de Wet Bodembescherming (Wbb) gebruikelijk was, is niet langer een op zichzelf staand doel. Uitgangspunt bij de Waterwet is dat het watersysteem moet voldoen aan de gestelde gebruiksfuncties en bijbehorende (water)kwaliteitsdoelen. Als hier niet aan wordt voldaan, kan volgens het toetsingskader van de Waterwet (Handreiking Beoordelen Waterbodems, Sedias) worden vastgesteld of de waterbodem hiervan (mede) de oorzaak kan zijn.

Lees meer

Effecten van 'nieuwe stoffen', hormonen, geneesmiddelen en hun normstelling
De bewustwording over de mogelijk nadelige effecten van -mengsels van- stoffen is de laatste jaren bij zowel producenten als de waterbeheerder toegenomen. Internationale regelgeving zoals Reach heeft daar zeker aan bijgedragen, maar evenzo geldt dit voor studies naar de aanwezigheid en effecten van dergelijke stoffen in het Nederlandse milieu. Een goed voorbeeld van dit laatste is het LOES-project, waar Jaap Postma en Rineke Keijzers, toentertijd nog werkzaam bij AquaSense, aan hebben bijgedragen.

Lees meer

Cursussen, training en workshops
Kennisoverdracht is essentieel voor de voortgang van de diverse projecten. Zoals het organiseren van een workshop om in bredere kring te discussiëren over de resultaten van ons onderzoek en eventuele vervolgstappen. Afhankelijk van het onderwerp is in andere gevallen juist een hands-on-training (al dan niet in ons eigen laboratorium) of een in-company training te verkiezen.

Lees meer

Hydrobiologische monitoring, veldwerk en laboratorium onderzoek
Binnen Ecofide bestaat een brede expertise met allerhande veldwerk, laboratorium onderzoek en hydrobiologische monitoring. U kunt ons benaderen voor routinematige analyses, die wij deels zelf en deels in samenwerking met collega laboratoria uitvoeren. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan macrofauna-inventarisaties, monstername van oppervlaktewater, acute en chronische bioassays of de fosfaat-nalevering uit waterbodems. Een kostenefficiënte en kwaliteitsvolle uitvoering staat voorop. Onze meerwaarde komt echter vooral naar voren bij het opzetten, uitvoeren en interpreteren van meer specifiek gerichte onderzoeksvragen, zoals het beoordelen van de effectiviteit van akkerranden of het effect van een afvalwaterlozing op de aquatische ecosysteem. Voor meer informatie verwijzen wij u naar ons laboratorium.

 

Elke meetnetoptimalisatie start met een zorgvuldige analyse van de informatiebehoefte. Een goede methode hiervoor is te starten bij het einde: wat moet het meetnet opleveren, hoe ziet dat eruit en voor wie is het bedoeld? Voor het ontwerp van het meetnet valt vaak al veel informatie te halen uit de resultaten van het bestaande meetnet (zie data-analyses). Daarnaast bevat elk monitoringplan een paragraaf over de strategie (hoe kom je van meetdoel naar meetnet, welke keuzes zijn er gemaakt), dataopslag- en beheer , rapportage en organisatie. Ecofide heeft een uitgebreide ervaring  op alle onderdelen van de monitoringcirkel en is u graag van dienst.